Syksy on saapunut hyvin vahvasti Pomppusiin, mutta toivottavasti vielä pelikelejä riittää. Kentänhoidossa se tarkoittaa sitä, että katseet suunnataan jo osittain seuravaan kauteen 2021. Yksi tärkeimmistä kentänhoidon ajoista on juuri syksy, silloin kun asiat tehdään hyvin ja oikein voidaan levollisin mielin jättää kenttä talvehtimaan säiden armoille, niillehän emme mahda mitään.
Syksyllä tulemme tekemään suurimmalle osalle pelialueista eri tyylisiä ilmastuksia ja osaa on jo myös tehtykin syyskuun alkupuolella. Entä miksi golfkentällä tarvitsee ilmastaa niin paljon? Kauden aikana kentänhoidon koneet, pelaajat, kastelut ja vesisateet tiivistävät kenttää todella paljon. Tiivistynyt kasvualusta ei toimi niin kuin sen on suunniteltu toimivan, ravinteet, vesi, happi ja kasvin tuottamat kaasut eivät pääse liikkumaan vapaasti kasvualustassa ja tämä aiheuttaa kasville stressitilan. Poistamalla mahdollisimman paljon stressitekijöitä kasvilta se on valmis vastaanottamaan talven paremmassa kunnossa, stressaantunut kasvi on myös todella herkkä erilaisille kasvitaudeille. Alla pieni listaus alueittain kentällä tehtävistä ilmastuksista:
VIHERIÖT: tappi-ilmastus 12mm tapeilla, holkki-ilmastus 12mm holkeilla, syväilmastus 16mm tapeilla ( käsitellään koko 30cm paksu kasvualusta)
LYÖNTIPAIKAT: tappi-ilmastus 12mm tapeilla, holkki-ilmastus 12mm holkeilla, myös mahdollisesti tappi-ilmastus 16mm tapilla jos aikataulut sen sallivat
VÄYLÄT: tappi-ilmastus 16mm tapeilla (tällaista toimenpidettä ei ole taidettu ennen tehdä väylille, haluamme myös testata, tutkia ja kehittää kentänhoitoa mahdollisimman paljon)
Viikolla 38 tehdään viheriöiden holkki-ilmastus, keskeneräisenä työ näyttää hyvin pahalta pelipintojen osalta. Holkituksella poistetaan viheriön pintaan kertyvää orgaanista ainesta jota kutsumme myös kuitukerrokseksi, jotta pinnasta saataisiin läpäisevämpi ja pelillisesti napakampi. Peruskorjattuja viheriöitä ei vielä tarvitse holkittaa, koska näihin ei ole vielä kertynyt riittävän paksua kuitukerrosta. Työvaiheet tulevat olemaan ilmastus, jätteen pois keräys, jyräys, puhallus ja seuraavina päivinä myös hiekoitamme viheriöt jotta ilmastusreikään saadaan hiekkaa “sisälle”. Kaikkien työvaiheiden jälkeen viheriö on täysin pelikunnossa. Usein minulta kysytään miksi holkitus tarvitsee tehdä nyt eikä vasta kuin pelikausi on ohi? Vastaus on äärimmäisen helppo, tämä ilmastus on tehtävä vähintään kerran kauden aikana ja se myös stressaa kasvia todella paljon. Kasvin vielä kasvaessa se pystyy toipumaan toimenpiteestä ennen kasvukauden loppumista, eikä näin jää “vajaa kuntoisena” talvehtimaan. Lyöntipaikkojen holkitus on suunniteltu viikolle 39 ja muista toimenpiteistä tulemme tiedottamaan myöhemmin.
Loppuun haluan muistuttaa että ALASTULOJÄLKIEN KORJAAMINEN on syksyllä erityisen tärkeää, korjaamattomat alastulojäljet nostavat hometautien tautipainetta huomattavasti. Loistavaa loppukautta Raumagolfin jäsenille ja jos jokin asia kentänhoidossa mietityttää niin rohkeasti nykäisemään allekirjoittanutta hihasta👍
 Jussi Renko, Kenttämestari